miercuri, 13 mai 2009

Festivalul Filmului European - editia XIII

Festivalul Filmului European, organizat de Institutul Cultural Roman, ajuns la a XIII-a editie, se deschide sub semnul diversitatii si al dialogului cultural, propunand in acest an filme de tot felul din toata Europa si intalniri inedite intre regizori europeni si cinefilii din Romania.


 Evenimentul este realizat in parteneriat cu Reprezentanta Comisiei Europene, Uniunea Cineastilor din Romania si Muzeul Taranului Roman. Cele 40 de filme sunt propuse si oferite de ambasadele si institutele culturale ale statelor europene. Tarile reprezentate sunt Austria, Belgia, Cehia, Danemarca, Elvetia (la a doua participare consecutiva la Festival), Finlanda, Franta, Germania, Grecia, Irlanda, Italia, Lituania, Macedonia, Olanda, Polonia, Portugalia, Romania, Rusia (in premiera), Slovacia, Slovenia, Spania, Suedia, Turcia si Ungaria.

Marian Crisan, ambasador onorific al Festivalului din acest an si regizor castigator al Palme d`Or la Festivalul de Film de la Cannes in 2008, a realizat spotul de promovare a Festivalului (foto).

Deschiderea festivalului va avea loc joi, 7 mai, ora 19.30, la CinemaPRO, cu o seara de gala la care va fi prezentat filmul „Gomorra” al regizorului Italian Matteo Garrone (Italia 2007), premiat cu noua premii in 2008, printre care Marele Premiu al Festivalului de Film de la Cannes si Premiul pentru cea mai buna regie al Academiei Europene de Film.

In cadrul Festivalului este programata premiera oficiala a lungmetrajului „Cea mai fericita fata din lume” al cineastului roman Radu Jude, vineri, 8 mai, ora 19.30, la CinemaPRO. Aceeasi pelicula va deschide editia din Iasi, joi, 28 mai. Ambele spectacole vor fi onorate de prezenta regizorului Radu Jude impreuna cu membri ai echipei de productie.

Premiera filmului „Calatoria lui Gruber” al lui Radu Gabrea va avea loc, de asemenea, in cadrul Festivalului, la Cinema Studio, joi, 14 mai, cu participarea regizorului si a echipei sale.

Pe 12 mai, la MTR, Festivalul propune cinefililor un eveniment inedit, Seara filmului rus, in cadrul caruia vor fi prezentate filmul artistic „Colocot” semnat de Tatyana Firsova si doua documentare in regia Galinei Evtusenko („Eisenstein si Meyerhold: un dublu portret in interiorul unei epoci”, un film despre viata celor doi maestri ai cinematografiei si teatrului rus, si „Ultima halta”, povestea ultimei experiente a scriitorului Lev Tolstoi). Seara filmului rus se va desfasura in prezenta celor doua regizoare si a ambasadorului Federatiei Ruse, Excelenta Sa domnul Alexander Churilin.

Fiecare dintre galele Festivalului (la Bucuresti, Brasov, Timisoara si Iasi) va beneficia de prezenta regizorilor filmelor programate. Astfel, regizorii Gabriel Dorobantu (Romania) si Dearbhla Glynn (Irlanda) vor fi prezenti pe 15 mai, la Brasov, unde Festivalul ajunge pentru prima data, prezentand in gala de deschidere de la Centrul Cultural Reduta filmele „Elevator” si „Proiectul Mali”.

Regizoarea Maria Prochaykova va fi prezenta la seara de gala ceha din 21 mai, care va deschide editia din Timisoara cu filmul “Cui i-e frica de lup”. Cu acesta ocazie, Republica Ceha, care detine in prezent Presedintia Uniunii Europene, va fi reprezentata de ambasadorul acestei tari in Romania, Excelenta Sa domnul Petr Dokladal. Editia ieseana incepe pe 28 mai, cu filmul lui Radu Jude, in prezenta regizorului.

Regizorul irlandez Dearbhla Glynn si producatorul filmului “Proiectul Mali” vor fi prezenti la proiectia de la Cinematograful Regizorului Roman - MTR de pe 16 mai, unde vor raspunde intrebarilor publicului, si vor participa la un seminar cu studentii la regie din cadrul Universitatii Nationale de Arta Teatrala si Cinematografica “I.L. Caragiale”.

Editia din Bucuresti se incheie pe 17 mai cu o seara de gala la Muzeul Taranului Roman. Dupa proiectia celui mai recent film al lui Nuri Bilge Ceylan, “Cele trei maimute” (Turcia), va urma un party animat de grupul londonez Exceeda (UK), care isi prezinta, in avanpremiera, “Fresh Breaks” – albumul lor audiovizual de debut care va iesi pe piata in iulie. Grupul este format din artisti din diferite domenii ale audiovizualului, regizori, graficieni, experti in efecte speciale, designeri, care utilizeaza, intr-un mod neobisnuit pentru scena romaneasca, elemente de software, hardware si tehnici de DJ-VJ de avangarda. Detalii pe MySpace si pe site-ul oficial.

La seara de gala va fi decernat si Premiul Publicului celui mai popular film al actualei editii, selectat de public prin vot. Cu aceasta ocazie, va avea loc tragerea la sorti pentru premiile oferite de sponsorul DELL, prin BluShop, spectatorilor care au votat, dupa proiectii, filme din cadrul festivalului.

La Bucuresti festivalul se desfasoara in perioada 7–17 mai, la Cinema PRO, Cinema Studio si la Muzeul Taranului Roman (unde vor avea loc proiectii in aer liber si in interior). In tara, Festivalul se va derula la
Brasov, (15-17 mai, Centrul Cultural Reduta), Timisoara (21–24 mai, Cinema City) si la Iasi (28–31 mai, Cinema City).

Un comentariu: